Yliopistojen kulttuurihistorialliset arkistot

Ulla-Maija Peltonen ja Juha Nirkko

Useat yliopistojen oppiaineet ja muut tutkimuslaitokset ovet keränneet ja keräävät kansanperinnettä ja muistitietoa myös lähettämällä vastaajaverkolleen erityisiä teemoittaisia kyselylistoja. Niiden sisällöistä ja alueellisesta edustavuudesta voi tiedustella kyseisestä laitoksesta ja oppiaineesta, usein niiden arkistoista. Esimerkkinä vaikkapa Turun yliopiston kansatieteen kyselyt.

Tampereen yliopiston kansanperinteen arkisto

Kansanperinteen arkisto on tutkimus- ja palvelulaitos, joka toimii Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön osana omana kokonaisuutenaan. Siihen kuuluvat äänite- ja valokuva-arkisto sekä käsikirjoitus- ja asiakirjakokoelmat. Arkistossa on laaja sota-ajan (1939–1944) kirjekokoelma.

Arkisto säilyttää  etnomusikologian oppiaineessa syntyvien opinnäytteiden sekä tutkimustoiminnan myötä kertyvät tutkimusaineistot. Lisäksi arkisto myös kerää etnomusikologian, musiikkitieteen ja kansanperinteen alaan liittyvää aineistoa.  Arkisto palvelee paitsi tutkijoita myös muita tiedon hakijoita.

Turun yliopisto,  Kulttuurien tutkimuksen arkistot

Kulttuurien tutkimuksen arkistot ovat osa historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkistoa. Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen arkistojen TKU- ja TYKL-kokoelmat sisältävät valokuvia, kyselyvastauksia sekä mm. käsikirjoituksia, karttoja, ääninauhoja sekä haastattelujen litteraatioita.

Kokoelmien aineistoa on luetteloitu tietokantaan, jota täydennetään koko ajan taannehtivasti ja johon voi tutustua arkiston henkilökunnan opastuksella. Tietyin edellytyksin voi aineistoja käyttää myös internetin välityksellä. Aineistojen muuttaminen digitaaliseen muotoon on aloitettu. Vanhempi, vielä digitoimaton aineisto, löytyy manuaalisista kortistoista sekä arkistoluettelosta.

Kulttuurien tutkimuksen arkisto on tutkimusarkisto, jonka aineistoja voi käyttää tieteellisissä tutkimuksissa.

Oulun yliopisto, Giellagas-instituutti 

Giellagas-instituutti on Oulun yliopiston humanistiseen tiedekuntaan kuuluva yksikkö, jossa tutkitaan ja opetetaan saamen kieltä ja saamelaista kulttuuria. Instituutilla on valtakunnallinen vastuu saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin ylimmästä opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa.