Internet kotiseutututkimuksessa
Internet – jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan lähinnä web-selaimissa toimivia sovelluksia ja palveluja, kuten www-sivuja, sähköpostia, sosiaalista mediaa ja verkkoyhteisöpalveluja – on nykypäivän kotiseutututkijalle kätevä ja edullinen työväline. Kotiseutututkija voi käyttää internetiä lähteenä, tiedonhankintaan sekä julkaisuvälineenä. Internetin avulla kotiseutututkija voi asuinpaikasta riippumatta hakea tietoa kaukana sijaitsevista arkistoista, julkaista tutkimuksiaan ja valokuvia muiden nähtäviksi sekä verkostoitua muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa.
Internetin julkinen käyttö yleistyi 1990-luvulla. 2000-luvulla Web2.0 eli sosiaalinen media muutti internetin käyttöä merkittävästi. Internetistä tuli vuorovaikutteinen ja käyttäjälähtöinen. Samalla yhä useammasta internetin käyttäjästä tuli tuottaja. Internet ei ole enää pelkästään ”nuorten juttu”, vaan osa lähes jokaisen suomalaisen arkipäivää.
Kotiseutututkijat sekä erityisesti sukututkijat ryhtyivät ensimmäisten joukossa 1990-luvun puolivälissä hyödyntämään internetin tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Vaikka kotiseutukirjat ovat edelleen suosittuja, ovat jotkut kotiseutututkijat alkaneet julkaista tutkimuksiaan joko pelkästään tai painotuotteiden rinnalla www-sivuilla tai blogeissa. Internetissä julkaistujen tutkimusten etuna on se, että tekstin lisäksi verkossa voi julkaista kuvia, videoita sekä ääntä. Jos tutkimustietoja on tarvetta korjata tai täydentää, sekin käy kätevästi verkossa. Sivuille voi myös lisätä interaktiivisen osion, jotta sivuilla vierailevat voivat osallistua sivuston toimintaan antamalla palautetta, tarkistamalla tietoja tai täydentämällä niitä.
Esimerkiksi useita kotiseutukirjoja julkaissut sammattilainen Toivo Haatio on koonnut kotisivuilleen http://www.haatio.fi/ kattavasti tietoa Sammatin ja sen naapurikylien historiasta ja henkilöistä. Kotisivujensa rinnalla hän julkaisee kuvia ja kirjoituksia kotiseudustaan blogissaan Sammatis. Laitakaari-seuran Laitakaari-blogissa seuran jäsenet ja muut kiinnostuneet julkaisevat tarinoita kylästä ja sen taloista.