Kirjastot
Jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa kannattaa käydä kirjastossa selvittämässä, minkälaisia aikaisempia tutkimuksia ja lähdekirjallisuutta alueelta tai aiheesta on julkaistu.
Kirjastot toimivat yhteistyössä keskenään varmistaakseen kansalaisten pääsyn tietoon ja aineistoihin. Kirjastoverkko koostuu yleisistä eli kunnallisista kirjastoista, Kansalliskirjastosta ja muista tieteellisistä kirjastoista sekä oppilaitoskirjastoista ja valtion ylläpitämistä Näkövammaisten kirjastosta Celiasta ja Varastokirjastosta.
Kirjastojen kokoelmatietokannoista ja kirjallisuusluetteloista eli bibliografioista voi hakea tietoja julkaisuista omatoimisesti. Kirjastojen henkilökunta neuvoo tiedonhaussa ja auttaa paikantamaan aineistoja. Jos asiakkaan etsimää teosta ei löydy oman paikkakunnan kirjastoista, paikallinen kirjasto voi tilata sen käyttöön muualta.
Kirjastot.fi on kaikille avoin kirjastoverkkopalveluiden kokonaisuus. Se on väylä kirjasto- ja tiedonhakupalveluihin:
- Kirjastohakemisto kokoaa yhteen kaikki Suomen kirjastot. Sen avulla voi paikantaa kirjastoja ja tarkistaa niiden aukioloaikoja.
- Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen tietopalvelu. Kysymyksen voi lähettää palvelun lomakkeella milloin vain, ja vastauksen saa sähköpostiin kolmen arkipäivän kuluessa. Vastauksena kysymykseen annetaan yleensä viitteitä kirjallisuuteen ja internet-sivuille tai neuvoja siitä, mistä tiedon voisi löytää. Kysymyksiä ja vastauksia on karttunut palveluun vuodesta 1999. Niitä voi selata ja hakea palvelun vastausarkistossa.
- Frank-monihaku on kaikkien kirjastojen aineistojen hakupalvelu. Se on tarkoitettu ennen kaikkea aineiston paikantamiseen eli sen selvittämiseen, mistä kirjastoista tietty julkaisu on saatavilla tai varattavissa.
- Tiedonhaun opastus.
Finna.fi on palvelu, josta voi etsiä samalla haulla Suomen kirjastojen, arkistojen ja museoiden avoimia aineistoja. Finnasta löytyy tietoja kirjoista, artikkeleista, äänitteistä, nuottijulkaisuista, asiakirjoista, valokuvista, elokuvista ja museoiden kokoelmissa olevista esineistä. Finna Street näyttää historiallisia kuvia paikalta, jossa hakija on. Finnassa on mukana yli 300 organisaatiota. Osalla aineistontarjoajista on valtakunnallisen hakupalvelun lisäksi omia Finna-sivustoja. Finna kehittyy jatkuvasti ja korvaa vaiheittain suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden asiakkaille suunnattuja verkkopalveluita.
Tietynaiheista aineistoa Finnasta ja kirjastotietokannoista etsittäessä kannattaa käyttää hakusanojen valinnassa apuna Finto-palvelun sanastoja. Niistä kattavin on Yleinen suomalainen ontologia (YSO). Paikannimiä voi tarkistaa YSO-paikat -sanastosta ja yhteisönimiä Suomalaiset yhteisönimet -sanastosta.
Seuraavaksi esitellään lyhyesti kotiseutututkijalle hyödyllisiä kirjastoja. Tarkempaa tietoa kirjastojen kokoelmista ja palveluista on niiden omilla www-sivuilla, joihin tekstissä on linkkejä.