Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistot

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistot

www.finlit.fi

SKS on tieteellinen seura, joka ylläpitää kahta yksityistä keskusarkistoa: kansanrunousarkistoa ja kirjallisuusarkistoa. SKS:n arkistoihin on tallennettu muistitieto- ja folkloreaineistoja sekä yksityishenkilöiden kirjallisuushistoriallisia aineistoja 1830-luvulta lähtien teksteinä, kuvina ja äänitteinä. Aineistoja hankittiin aluksi kansalaisilta keruuvetoomuksin ja aktiivikerääjien (mm. opettajat, kotiseutuharrastajat, oppineet ja alan tutkijat) voimin. Yleiset keruuvetoomukset jatkuvat yhä.

SKS:n arkistojen keruut

SKS:ssa on keruuaineistoja jo 1800-luvulta, mutta 1930-luvulla perustettiin koko maata kattava keruuverkosto, jolle kansanrunousarkisto ja sen piirissä olleet tutkijat lähettivät perinneaiheisia kyselyjä, apunaan mm. Kansantieto-kyselylehtinen. 1960-luvulla SKS:ssa käynnistyivät haastattelut ja kenttätyöt yhteistyössä yliopistotutkijoiden kanssa. Kenttätöitä tehtiin mm. Kauhajoella, Sysmässä, Tuuloksessa ja Ranualla.

Kirjailijoiden aineistojen hankintaa kirjallisuusarkistoon tehostettiin 1970-luvun alussa, jolloin käynnistyi mm. Suomen Akatemian rahoittama kirjailijahaastattelu-hanke. 1960-luvulla alkoi myös systemaattinen muistitiedon ja elämäkertojen keruu ja 1990-luvulla systemaattinen päiväkirjojen keruu. Tällä hetkellä SKS:n arkistojen yhteisen keruuverkon (yli 500 jäsentä) saamien aineistokyselyiden aihepiirit ovat kohdistuneet hyvinkin erilaisiin asioihin. Aineistoja kartutetaan koko ajan.

http://www.finlit.fi/arkistot/keruut.htm

 

Kansanrunousarkisto www.finlit.fi/kra

Kansanrunousarkistossa vieraileva kotiseutututkija voi pyytää listan haluamansa paikkakunnan kerääjistä. Käytettävissä on lisäksi mm. kertomusperinteen topografinen kopiokortisto, jossa paikallis- ja uskomustarinat ovat valmiiksi luettavissa perinnealueittain ja kunnittain. Toinen tärkeä kotiseutulähde on kirkollisen kansanperinteen arkisto, jonka haastattelumateriaali on järjestetty sekä seurakunnittain että teemoittain. 

Joensuun perinnearkistossa on mahdollisuus käyttää kaikkea SKS:n mikrofilmattua tai digitaalista aineistoa. Lisäksi arkistolla on omia kokoelmia.

 

Kirjallisuusarkisto www.finlit.fi/kia

Kirjallisuusarkistossa kotiseutututkija voi etsiä mm. kirjeitä, päiväkirjoja, valokuvia ja äänitteitä aiheen, henkilön, yhdistyksen  ja paikkakunnan nimen mukaan.

 

Apuvälineitä SKS:n arkistoihin

  • Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokanta
  • eSävelmät-tietokanta
  • M6 Sananparsi-tietokanta

 

SKS:n kotisivuilla olevat tietopaketit

Vuotuisjuhlat

joulu

pääsiäinen

juhannus

kekri

Aleksis Kivi

Kalevala-tietopaketti

Elias Lönnrot

J. L. Runeberg

Juhani Aho

Toivo Pekkanen

Kaarlo Sarkia