Yleiset kirjastot
Omassa lähikirjastossa opastetaan alueellisen tiedon lähteille. Jokaisessa Suomen kunnassa on kaikille avoin ja peruspalveluiltaan maksuton kunnan-/kaupunginkirjasto eli yleinen kirjasto. Kirjastoista 18 toimii myös alueensa maakuntakirjastona.
Yleisten kirjastojen paikalliskokoelmissa on kotiseutututkijalle keskeisiä aineistoja. Monella kirjastolla on myös paikallistietoa välittäviä www-sivustoja, esimerkiksi alueen kirjailijoita ja heidän tuotantoaan esitteleviä kirjailijasivustoja tai sivustoja, joilla on luettavissa digitoituja versioita aluetta käsittelevästä vanhasta kirjallisuudesta.
Maakuntakirjastot kokoavat oman alueensa aineistoja. Maakuntakokoelmissa on esimerkiksi alueen luontoa, historiaa, kulttuuria, talouselämää, yhteisöjä ja henkilöitä käsittelevää kirjallisuutta, harrastajakirjoittajien omakustanteita sekä alueen kirjailijoiden kirjoittamaa tai tapahtumiltaan alueelle sijoitettua kaunokirjallisuutta. Kirjojen ohella kokoelmissa on maakunta- ja paikallislehtiä, karttoja, nuotteja ja äänitteitä.
Kunnan-/kaupunginkirjastoilla on usein omia kotiseutu- ja erikoiskokoelmiaan. Niissä voi olla esimerkiksi paikallisten kirjailijoiden ja musiikintekijöiden tuotantoa, suku- ja kyläkirjoja sekä paikallisten järjestöjen ja muiden yhteisöjen toimintaan liittyvää aineistoa.
Tietoja paikalliskokoelmiin kuuluvista julkaisuista voi etsiä kirjastojen kokoelmatietokannoista tai erityisistä aluetietokannoista. Ne löytyvät kirjastojen www-sivuilta.
Jyväskylän yliopiston kirjasto on laatinut kotiseutututkijalle hyödyllisen luettelon, jossa on tietoja paikallishistoriallisista bibliografioista sekä linkkejä kirjastojen aluetietokantoihin ja muihin verkkoaineistoihin: Suomen historian ja paikallishistorian bibliografioita sekä opinnäyteluetteloita.
Turun yliopiston Suomen historian julkaisut
Muiden yliopistojen ja korkeakoulujen paikallishistorialliset yms. opinnäytetiedostot???
Myös Kirjastot.fi-palvelun sivulta voi hakea linkkejä tietyn kirjaston, kunnan tai maakuntakirjastoalueen alueellisiin tietokantoihin ja sivustoihin: erikoiskokoelmat, ks. kotiseutu- / alueelliset kokoelmat sekä kirjailijahakemistot ja -matrikkelit.
Maakuntakirjastojen kirjailijasivustojen tietoja on koottu Kirjasampo.fi-sivustolle, ks. Kirjasammon kotimaiset kirjailijat maakunnittain.