Apurahavinkkejä

Kotiseutujulkaisujen tuottamiseksi on olemassa joitakin, joskin varsin vähäisiä apuraha- ja projektitukikanavia. Useimmiten on todettava, että erilaiset toimintaa tukevat säätiöt ja muut rahoituskanavat eivät mielellään tue tutkimustulosten julkaisemista. Pääasiallisesti tuki kohdistuu julkaisun tekemiseen. Tämä on hyvä muistaa, kun rahoituskanavia etsitään.   Kotiseutuliitto on koonnut sivuilleen joukon keskeisiä avustuksia myöntäviä tahoja hakuaikoineen. Niitä löytyytästä:

Museovirasto on myös julkaissut hakemusoppaan, joka on käytännössä yleispätevä ja sovellettavissa muihinkin hakuihin, kuin Museoviraston tarjoamiin.

Avustushakemuksessa on syytä esittää mm. seuraavaa:

Hakija (yhteisö tai yksittäinen henkilöhakija)

Selvitys siitä mihin tarkoitukseen avustusta haetaan. Tässä yhteydessä ei esitetä laajoja selitysosia vaan napakka selostus siitä, mihin työssä pyritään. Mikäli julkaisun sisällön suunnittelu on jo pitkällä, lisätään dispositioluonnos mielellään liitteeksi. Jos apurahaa haetaan julkaisun edellyttämään aineiston keruutyöhön, on selvitettävä sen menetelmät.

Hankkeen kokonaiskesto ja tähän tarkoitukseen haettavan apurahan käyttöaika.

Hankkeen kokonaistalousarvio. Yleensä avustuksia ei myönnetä hakkeiden kustannusten kokonaiskattamiseen. Tällöin on hyvä eritellä juuri tähän hakemukseen liittyvät kustannukset.

On myös hyvä selvittää, miten yhteisöhakemusten kautta saatavien varojen käyttöä valvotaan.

Useat apurahoja myöntävät tahot edellyttävät myös lausunnonantajaa (suosittelijaa), joka arvioi hankkeen arvon ja rahoitustarpeen. Tällainen tulisi mielellään etsiä alan ammattilaisilta, mutta ei mielellään hakijan/hakijayhteisön lähipiiristä. Yksi lausunnonantaja voi olla Suomen Kotiseutuliitto tai sen kautta haettava asiantuntija.

Kaikissa tapauksissa on syytä olla yhteydessä oman kunnan kulttuuri-/sivistyshallintoon, maakunnan kulttuurivastaaviin, ELY-keskuksiin, maakuntamuseoon ja muihin julkisen hallinnon osapuoliin ja selvitellä mahdollisuuksia taloudellisen tuen saamiseen.

Erikseen on mainittava maaseudun kehittämisen leader-ohjelmat ja niiden mahdollisuudet tukea kotiseutututkimusta ja -julkaisemista. Leader- ohjelmat ilmeisesti laajenevat tulevaisuudessa myös kaupunkiseuduille, joten kaupunginosakirjojen tuottajatkin voivat mahdollisesti saada rahoitusta sitä kautta.

On muistettava sanonta : Joka ei pyydä, jää ilman.