Kirjoittamisen esteitä
Kirjoittamistapa ja -tyyli ja kirjoittamisen intensiteetti voivat vaihdella hyvin paljon samallakin kirjoittajalla. Kaikilla kirjoittajilla on sellaisia päiviä, jolloin kirjoittaminen ei yksinkertaisesti suju. Joskus tähän pulmaan voi auttaa se, ettei kirjoita tekstikokonaisuutta ihan valmiiksi, vaan jättää tekstin lepäämään esimerkiksi yön yli. Seuraavana päivänä onkin helpompi jatkaa työskentelyä tämän keskeneräisen tekstin parissa kuin aloittaa aivan uutta tekstikokonaisuutta. Kirjoittajan pitää oppia sietämään tyhjäkäyntiä, mutta myös sitä, että joskus joutuu tekemään turhaa työtä, sillä kaikki kirjoitettu teksti ei päädy julkaisuun.
Kirjoittamisen esteistä pahin on niin sanottu kirjoittamisen blokki, jolloin kirjoittaminen loppuu kokonaan. Blokki voi johtua siitä, että kirjoittaja pyrkii tuottamaan mahdollisimman oikeakielistä ja valmista tekstiä siinä vaiheessa, kun pitäisi keskittyä tekstin sisältöön. Kirjoittamisen esteitä ovat myös perfektionismi, jolloin kirjoittaja tavoittelee mahdottomia samoin kuin epäonnistumisen ja virheiden pelko, jolloin ei uskalleta ottaa minkäänlaisia riskejä. Myös aiemmat negatiiviset kokemukset, esimerkiksi aiemmista teksteistä saadut kielteiset kommentit voivat vaikeuttaa kirjoittamista.
Kirjoittaja voi tuntea vastarintaa kirjoittamista kohtaan. Siihenkin on monia erilaisia syitä. Aihe saattaa tuntua vaikealta, henkilökohtaiselta, arkaluonteiselta tai haasteelliselta. Kirjoittamista voidaan vastustaa myös siksi, että aikaa on liikaa eikä toimeen tarvitse tarttua välittömästi. Tuolloin on vaarana, että kirjoittamisen aloittamista lykätään ja töihin ryhdytään vasta viime tingassa. Joskus toki on hyvä puuhastella muuta, koska etäisyyden ottaminen aiheeseen ja tekstiin tekee hyvää ja kirkastaa ajatuksia, mutta toisaalta välillä on pakotettava itsensä kirjoittamaan. Tuolloin innostus yleensä herää, kun päästään sisälle aiheeseen. Jos teksti tuntuu alussa liian haastavalta, niin ensin voi kirjoitella kaikkea muuta. Pääasia on, että saa itsensä kirjoittavaan tilaan, minkä jälkeen siirtyminen varsinaisen tekstin kirjoittamiseen on luontevaa ja helpompaa.